PREDSTAVITEV KUHARSKIH MOJSTROV V MONOŠTRU, 18. maj 2012
Dominik Šilak, Samo Gjerkeš in Alojz Žalig, dijaki 2. e razreda, programa Gastronom hotelir, so se v okviru SI–HU Projekta HEALTHY YOUTH v Monoštru na Madžarskem na tamkajšnji Srednji strokovni šoli Bela III., udeležili predstavitve kuharskega mojstra iz Madžarske. Na predstavitvi so poleg domačinov sodelovali še dijaki partnerskih šol, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci ter Gimnazija, srednja šola za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestyén. Predstavitev je vključevala tudi kuhanje, saj so se dijaki preizkusili v kuhanju in s pomočjo mojstra pripravili jed. Dominik, Samo in Alojz so z velikim veseljem pripravili paradižnikovo esenco z bazilikino pasto, dušene piščančje zvitke s čemažem, cmoke na poseben način z omako iz paprike in zeleni jabolčni penasti piškot. Kuhanje je trajalo tri ure, nakar smo zelo okusno pripravljene jedi tudi poizkusili.
KUHARSKA DELAVNICA V RADENCIH, od 29.5. do 2.6.2012
Trije dijaki 1. in 2. letnika programa Gastronom hotelir, PETRA ŠARKEZI, SAMANTA ZOBIĆ IN DUŠAN NISTOR, so se v okviru SI–HU Projekta HEALTHY YOUTH udeležili pet dnevne kuharske delavnice v Radencih. Sodelovali so tudi dijaki iz ostalih treh partnerskih šol. Bivali so v dijaškem domu, med prostim časom so si ogledali Zdravilišče Radenci, Slatinske vrelce, imeli party, zadnji dan pa so izvedli še evalvacijo. Delavnica je potekala pod vodstvom učiteljice Zdenke Mesarič v kuhinji šole. Dijaki so bili razvrščeni v štiri skupine, v vsaki skupini je bil po en dijak posamezne šole. Poleg usvajanja strokovnega znanja iz kuharstva, so se dijaki med delom v skupini naučili tudi kakšno slovensko ali madžarsko besedo. Dnevi delavnice so bili tematsko razdeljeni, vsak dan je bil poudarek na določeni temi. Tema prvega dne so bila zelišča, drugega zelenjava in sadje, tretji dan je bil party meni in tema četrtega so bila žita in stročnice. Pripravljene jedi sodijo med zdrave jedi, prav tako način priprave. Dijaki so se med delavnico veliko naučili, spoznali in preizkusili mnogo novih živil, kuharskih pripomočkov in postopkov, se spoznali ter družili med sabo.
TABOR »ZDRAVEGA NAČINA ŽIVLJENJA« V RADENCIH, od 18. do 22.6.2012
Štirje dijaki 2.f razreda, Patrik Klujber, Tamás Kocon, Dejan Bogar in Simon Tkalec so se udeležili pet-dnevnega poletnega tabora v Radencih. Spremljali so jih dijaki matične Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, tabora pa so se udeležili tudi dijaki partnerskih ih šol iz Madžarske.
Bivali so v Dijaškem domu v Radencih, naše dijake je spremljal učitelj Sandi Horvatič. Na taboru so spoznavali Radence in bližnjo okolico, ogledali so si polnilnico mineralne vode Radenska, se udeležili Atilove poti po Kapelskih gričih z degustacijo sadnih sokov in suhega sadja, se s čolni spustili po reki Muri, kopali se v bazenskem kompleksu, ter se ukvarjali s športnimi aktivnostmi kot je odbojka na mivki, badminton in košarka, na koncu pa ob glasbi izvedli lep zaključni večer.
KUHARSKA DELAVNICA IN TABOR »ZDRAVEGA NAČINA ŽIVLJENJA« V MONOŠTRU, 18. do 22.6.2012
Dominik Šilak, Alojz Žalig in Samo Sreš, dijaki 2.e razreda, programa Gastronom hotelir, so sodelovali na pet-dnevni kuharski delavnici na Srednji strokovni šoli v Monoštru. Od ponedeljka do petka so s pomočjo tamkajšnjih učiteljev praktičnega pouka spoznavali in pripravljali hrano po receptih madžarske narodne kuhinje, s poudarkom na zdravi prehrani. Med drugim so pripravili telečji zrezek na način Balatoni, skutino sladico Rákóczi, golaževo juho na način Alföldi in rogljič Poszonyi.
Patricija Kocon, Aleksandra Hozjan, Jasmin Horvat in Matej Grebenjak pa so se v tem času udeležili poletnega tabora, kjer so lahko bivali v šotoru ali v dijaškem domu. Dijakom so ob prihodu ocenili zdravstveno in fizično stanje, naslednje dni pa so se poleg spoznavanja mesta srečali s športniki, nastopali v kvizu in spretnostnih nalogah, se spoznavali s plesi, meditacijo in glasbo, ter se peš podali na izlet, kjer so zbirali in spoznavali zelišča, na koncu pa skupaj s »kuharji« pripravili zaključni piknik.
Kuharske delavnice in tabora so se udeležili tudi dijaki iz partnerskih šol. Z druženjem in s spoznavanjem novih jedi so tako aktivno in prijetno preživeli čas.
TEMATSKA KUHARSKA PRAKSA, SÁRVÁR 3.9 do 7.9.2012
Dijaka 2. letnika programa Gastronomske in hotelske storitve, SAMO GJERKEŠ in KRISTIAN KEPE sta se v spremstvu učitelja SANDIJA HORVATIČA udeležila pet-dnevne tematske kuharske prakse na Gimnaziji in Strokovni šoli za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestény v Sárvárju. Izmenjave so se udeležili tudi dijaki drugih partnerskih šol ter njihovi učitelji.
Dijaki so pripravljali jedi s poudarkom na »zdravih« sestavinah kot sta zelenjava in sadje. Vsak dan so se po programu udeležili še določene aktivnosti. Tako so si ogledali mesto in njegove znamenitosti, kopali so se v mestnem termalnem kopališču, si ogledali hotela Danubiús in Arboretum in pripravili tudi zaključni večer.
Jedi ki so jih pripravljali:
1. dan – rižota z zelenjavo in gobami, madžarska sladica s praženimi mandlji in cimetom
2. dan – špinača s porom, golaž iz soje z zelenjavnim krompirjem, kroglice iz skute z ovsenimi kosmiči, solata s sadjem
3. dan – hladna jagodna kremna juha, dušena tunina s praženimi semeni in testenine v solati z zelenjavo
4. dan – lahka juha iz stročjega fižola, gratinirana cvetača , mlečni riž z marmelado
5. dan – z ribjo solato nadevan paradižnik , juha z zdrobovimi cmoki , narastek z mleto govedino
STROKOVNA EKSKURZIJA LENDAVA, DOBROVNIK, BUKOVNIŠKO JEZERO
Dne 2.10.2012 smo za dijake in učitelje projektnih partnerskih šol organizirali ekskurzijo po Lendavi in okolici. Ekskurzije se je udeležilo 47 dijakov in njihovih spremljevalcev. Ogledali smo si in se seznanili z Gledališko in koncertno dvorano, Sinagogo in razstavo na lendavskem gradu. Nato smo se odpeljali v Dobrovnik na ogled tropskega vrta v Ocean Orchids, ter proti Bukovniškemu jezeru, ki je del krajinskega parka Goričko. Tu smo se mimo energijskih točk sprehodili do Vidovega izvira. Dijaki so poleg naravnih znamenitosti spoznali tudi del bogate zgodovine Lendave.
DELAVNICA S KUHARSKIM MOJSTROM, RADENCI 16.11.2012
V Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih je dne 16.11.2012 potekala Delavnica s kuharskim mojstrom na temo Priprava zdrave prehrane. Poleg dijakov iz partnerskih šol so se kuharske delavnice udeležili tudi naši dijaki Dominik Šilak, Samanta Zobić in Samo Gjerkeš, dijaki 3. letnika. Pod vodstvom Tomaža Vozelja, predsednika društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije so ustvarili nekaj zelo okusnih jedi. Dijaki so bili razdeljeni v mešane slo/mad skupine, kjer so s timskim delom spoznavali sestavine in ustvarjali nove jedi, zraven pa so se naučili še kakšen madžarski oz slovenski izraz. Pripravili so file orade s kozico v zeliščnem ovoju s penečo omako; svinjsko ribico s skorjico, sotirane bučke s krompirjevo zloženko in paprično omako; ter kuhane hruške v belem vinu in karamelo.
STROKOVNA EKSKURZIJA V GYENESDIÁS
Učitelji naše šole smo se v družbi učiteljev partnerskih šol podali v soboto, 17.11.2012, na strokovno ekskurzijo v Gyenesdiás, kraj nedaleč od Blatnega jezera. Najprej smo se ustavili v kraju Bak in si ogledali vaški dom, ki je poseben, ker ga je projektiral znani madžarski arhitekt Imre Makovecz. Nato smo obiskali Zeleno hišo – Bio penzion, kjer se ukvarjajo s pridelavo in prodajo ekoloških žitaric, zelenjave ter sadja. Po izčrpnem predavanju o pridelavi le-teh in njihovem ugodnem vplivu na naše zdravje smo imeli priložnost še poizkusiti pirin čips, kruhke iz različnih žitaric, razne vegi namaze in sokove. Zatem smo se odpravili še na turistično kmetijo v Szent György.
GOSTINSKO TURISTIČNI ZBOR, RADENCI 16.10. 2012
Dijaki 3. e razreda so si ogledali 59. Gostinsko-turistični zbor Slovenije, ki je potekal v Radencih. Gre za prireditev, ki je v svoji dolgoletni tradiciji odločilno vplivala na razvoj kulinarike in gostinsko-turistične ponudbe. Na tem zboru so potekala številna tekmovanja, saj je bilo več kot 300 prijavljenih tekmovalcev. Poleg tekmovanj v živo so razstavni prostori ponujali razne oglede: ogled razstave posterjev učencev OŠ, tekmovanja za Zlato kuhalnico, razstave pogrinjkov, razstave kulinarične in slaščičarske artistike, razstave gostinske opreme, razstave traka kakovosti – hladne kuhinje.
OBISK VIŠJE STROKOVNE ŠOLE MARIBOR, 1.3.2013
Dijaki 2.g razreda so si v spremstvu učiteljev ogledali Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru. Po ogledu je sledilo pokušanje BIO jedi, ter ogled hotela Habakuk 5*. Nato so si ogledali Vinagovo vinsko klet v središču Maribora ter najstarejšo vinsko trto na Lentu. V muzeju Hiše Stare trte so si ogledali še predstavitveni film o Mariboru in njenih kulturno zgodovinskih znamenitostih.
EKSKURZIJA PO GORIČKEM, 12.3.2013
Za dijake in učitelje partnerskih šol smo organizirali in izvedli strokovno ekskurzijo po Goričkem. Iz naše šole so se ekskurzije udeležili dijaki 3.c razreda. Najprej smo se zapeljali do Bogojine, kjer smo si ogledali cerkev, delo znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika, znano tudi pod imenom Bela golobica. Nato smo pot nadaljevali proti zdravilišču Terme 3000, kjer so nas seznanili s turistično dejavnostjo ene največjih termalnih kopališč v Sloveniji, se sprehodili in razgledali po hotelih in bazenskem kompleksu. Odpeljali smo se na Grad na Goričkem, kjer smo si ogledali največjo graščino v Sloveniji. Za konec smo se ustavili še v majhni vasici Kobilje, kjer so nam postregli z pristnim domačim kosilom.
PREDSTAVITEV KUHARSKEGA MOJSTRA, MONOŠTER 19.3.2013
Štirje dijaki – gastronomi, so se udeležili kuharske delavnice s kuharskim mojstrom in njegovim pomočnikom. Po navodilih in z njuno pomočjo so pripravili gobovo juho, puranji zrezek na žaru, zapečen krompir ter strjenko s sladoledom.
ADRENARINSKI PARK IN MESTNO KOPALIŠČE SÁRVÁR, 12.6.2013
Dne 12.6.2013 do so se dijaki 2.e in 2.f razreda udeležili dneva zdravega načina življenja, ki je potekal v Sárváru. Po prihodu v Sárvár nas je sprejela Mihályné Hevér, ravnateljica Gimnazije, srednje šole za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestyén. Dijaki Dvojezične srednje šole Lendava, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci in Gimnazije, srednje šole za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestyén so se razdelili v dve skupini. Prva skupina je obiskala mestno kopališče Sárvár, kjer so dijaki in učitelji tekmovali in uživali v vodnih igrah. Druga skupina pa se je odpravila v adrenalinski park, kjer so dijaki aktivno sodelovali pri dvanajstih igrah. Najzanimivejše so bile streljanje z zračno puško, streljanje z lokom ter igra s preprogo, kjer je bil cilj, da se čim več dijakov postavi na majhno preprogo. Po aktivnostih je v šoli sledilo kosilo, ki so ga skuhali in postregli dijaki srednje šole za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestyén.
Lučka Bačič,
strokovna projektna sodelavka